Kış mevsiminin ardından, havalar arada soğusa da, bahar yüzünü göstermeye başladı. Mevsim geçişlerinde, özellikle bahar mevsimine girerken kişilerde halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk gibi şikayetler görülebilir. Yoğun iş temposu, kötü beslenme, kirli hava, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, baharda görülen yorgunluğu daha da fazla arttırmaktadır. Oysa beslenmenizde yapacağımız bazı ufak tefek değişikliklerle, yorgunluğu kısa sürede atlatabilir, vücudunuzu canlandırabilirsiniz.
Bahar yorgunluğundan kısa sürede kurtulmak, daha dinç ve dinamik olmak için, yapmanız gerekenler;
- Günlük sıvı alımını arttırın. Günde 8-10 bardak su tüketmeye çalışın. Böylece vücuttan toksinlerin atılmasına ve kabızlığın ortadan kalkmasına neden olur.
- Bir öğünde çok yemek yeme yerine, porsiyon miktarını azaltıp öğün sayısını arttırın. Mide ve barsak sisteminiz düzene girecektir.
- Güne dengeli bir kahvaltı ile başlayın. Sabah kahvaltısı güne zinde başlamanıza yol açar.
- Glisemik indeksi düşük tam tahıllı ürünleri tercih edin. İşlem görmüş rafine ürünlerden uzak durun. Tam buğday, çavdar, bulgur, esmer pirinç, kepekli makarna gibi ürünleri tercih ediniz. Glisemik indeksi yüksek ürünler kan şekerinde dalgalanmalara neden olur.
- Beslenmenizde mevsim sebze ve meyvelerine daha fazla yer verin. Salatalarınızı olabildiğince farklı renkli sebzelerle yapın.
- Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin. Kabuğuyla yenebilen meyveleri soymadan tüketin.
- Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye çalışın.(çorbalarınıza, salatalarınıza haşlanmış kurubaklagil ekleyin.
- Bağışıklığınızı, yararlı dost bakteri içeren, probiyotiklerle arttırın.
- Çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun veya sınırlandırın. Kafeinli içecekler, vücuttan fazla miktarda sıvı atılmasına neden olur.