Beslenme; büyüme, gelişme, onarım, yaşam faaliyetlerinin sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin yeterince vücuda alınması ve kullanılmasıdır.
Sağlık ise; insanın fiziksel, zihinsel, ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır. Bireyin, ailenin ve toplumun birincil amacı, sağlıklı ve üretken olmaktır. Sağlıklı ve üretken olmak içinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmek ve uyguluyor olmak gerekir.
Atalarımız “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur “sözünü boşuna söylememişlerdir. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmek sağlığımız için çok önemlidir. Günümüzde birçok hastalıktan korunmada, hastalık oluşmuşsa tedavi sırasında, hastalıktan iyileştikten sonraki takip aşamasında kişinin beslenme durumunun izlenmesi oldukça önemlidir.
Toplumumuzda görülen birçok hastalığa, yanlış besin seçimi, yanlış hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulaması neden olmaktadır.
- Kronik beslenme yetersizlikleri,
- Obezite (Şişmanlık),
- Anemi (Kansızlık),
- Vitamin, mineral eksiklikleri,
- Bazı kanser türleri,
- Kalp – Damar Hastalıkları,
- Tip II Diyabet,
- Diş çürükleri vb. gibi birçok hastalığın temelinde bebeklikten itibaren yanlış beslenme uygulamaları yatmaktadır. Her yaş grubunun besin ihtiyaçları farklı olduğu gibi kişiden kişiye de değişim gösterir.
Her yaşta sağlıklı olmak ve bunu devam ettirebilmek oldukça önemlidir. Bunun için kişi veya kişilerin doğru, sağlıklı, beslenme alışkanlıklarını kazanmaları, yanlış bilinenleri değiştirebilmeleri, kendilerine özgü eğitim ve takip programlarını konunun uzmanlarından öğrenmeleri gerekir.
—Uzman Diyetisyen Semiye Tosunkaya