Dikenli incir veya mısır inciri, frenk inciri, hint inciri gibi değişik isimlerle de anılan yabani bir kaktüs meyvesidir.
Akdeniz ve Eğe bölgesinde doğada kendiliğinden yetişebilen kuraklığa dayanıklı bazılarınızın belki de hiç görmediği bir meyvedir.
Meyve; sarı, kırmızı, turuncu renklerde, yaklaşık 5-10 cm uzunluğunda, armut şeklindedir.
Meyvenin dışı, kaktüste olduğu gibi dikenlerle kaplıdır. Etli, sulu ve iri çekirdekli olan meyvenin kendine has aroması vardır.
Meyvenin kabuğu soyularak tüketilir. Dikenli olduğundan, toplaması gibi soyması da oldukça zahmetlidir. Eldiven ve maşayla toplamak ve soymak gerekir.
Dikenli mısır inciri; Tarım ilacı, gübre, hormon vb. kimyasallar kullanılmadan doğada kendiliğinden yetişebilen çok nadir meyve olması nedeniyle çok özeldir.
İçerisindeki çekirdekli yapısı bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler. Aynı zamanda tok tutması nedeniyle diyet yapanlar için çok uygun bir meyvedir.
Buzdolabında soğuttuktan sonra tüketilirse tadına doyum olmaz.
Ağustos -Eylül aylarında yolunuz Ege- Akdeniz bölgelerine düşerse bu harika meyveyle tanışmanızı öneririm…
Not. Meyvenin dikenlerini elinize batırmadan kolayca soymanız için pratik bir öneri; meyveyi maşayla tutarak yanan bir piknik tüpü ateşinde çevirerek dikenlerinin yanmasını sağlayınız. Daha sonra bıçak yardımıyla kabuğunu kolayca soyabilirsiniz.
vaaay süper olmuş