🌾Genetiği bozulmamış taaa atalardan kalma tohumdan üretilen buğdayı bulunca, sevgili ablam bu yaz bulgurunu kendisi yaptı.
🌾Komşuda pişen bize de düşer hesabı, biraz bize de düştü.
🌾Bulgur; buğdaydan, bir çok işlemlerden geçtikten sonra elde edilir.
🌾Bizim evde bulgur yapımı ise; Buğday önce taş vb’den temizlendi, sonra buğdaylar yıkandı.
🌾Yıkanan buğdaylar büyük kazanda suda kaynatıldı ve pişirildi.
🌾Pişen buğdaylar süzüldü ve kuruması için serildi.
Kuruduktan sonra değirmende öğütülerek bulgur haline getirildi ve elendi.
🌾 Bulgur; buğday tanesinin tüm besleyici sağlıklı katmanlarını içerir. Kaynatıldığı için de bunları adeta içinde hapseder.
🌾Bulgur; B12 vitamin dışında tüm B grubu vitaminlerini, E vitamini, folik asit, demir, çinko, magnezyum, potasyum içerir.
🌾Lif oranı da oldukça yüksektir. Hem çözünür hem de çözünmez lif bulunur. Kabızlığı önler.
🌾Bulgurun glisemik indeksi diğer tahıllara göre düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez.
🌾Yapılan çalışmalarda, tam tahıllarda bulunan betain adlı bir madde sayesinde iflamasyona neden olan homosisteini düşürdüğü gösterilmiş.
🌾Böylece bağışıklığı arttırarak, kalp- damar hastalığı, Alzheimer, osteoporoz, Tip2 diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
🌾Ancak bulgurun bu yararlarından faydalanabilmek için, uygun bulguru satın almak gerekir.
🌾Doğal mat renkli bulgur tercih edilmelidir.
🌾Bulgurun renginin çok sarı ve parlak olması onun üretim aşamasında, buğdayın dış kısmının soyulduğunu ve ısıl işleme tabii olduğunu gösterir. (Boya kullanıldığına dâir iddialar bile bulunmakta.)
🌾 Bu da lif oranın da %40 ve üzerinde azalmaya, vitamin, mineral içeriğinde çok ciddi kayıplara yol açmaktadır.
🌾Bulgurunuzu sağlıklı seçtikten sonra, bulguru daha da sağlıklı hale getirebilmek için; bulguru kuru baklagillerle ve sebzelerle birleştirip zenginleştirerek pişirebilirsiniz.
Ör: nohutlu, börülceli veya mercimekli, domates, biber soğan gibi sebzeler de ilave edebilirsiniz. Böylece protein, amino asit ve vitamin-mineral çeşitliliğini ve miktarını arttırmış olursunuz.
Afiyetler olsun.
1963 yılında Muğla, Ortaca’da doğdum. 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde çalışmaya başladım. 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde Yüksek Lisansımı tamamlayarak "uzman diyetisyen" ünvanımı aldım. 2013 yılından itibaren Muğla, Ortaca'da ESAS Beslenme ve Diyet Danışmanlığı'nda çalışmalarımı sürdürmekteyim.