Son dönemlerde kanser vakaları çok fazla arttı. Çevremizde akrabamızda bu hastalıkla tanışmayan veya bu hastalıktan yakınını kaybetmeyen neredeyse yok diyebiliriz.
Konunun uzmanları böyle devam ederse önümüzdeki yılar içinde iki kişiden birisinin kanser olabileceğini söylüyor.
Kuşkusuz kanserin pek çok nedeni var. Bunlardan birisi de hayatımızın pek çok alanında bilinçsizce kullandığımız naylon- plastik malzemeler.
Bu konuya dikkat çekmemin nedeni, son günlerde çevremde gördüğüm gıdaların bilinçsizce plastik – naylon kaplara konulması ve saklanması.
Yaz aylarında pek çok kişi evlerinde biber / domates salçası yapıyor. Maalesef bazı kişiler biber ve domatesleri büyük naylon torbalara doldurup 3-4 gün güneşin altında bekletip daha sonra salça haline getiriyor. Salça haline geldikten sonra da yine naylon leğen ve benzeri kaplara koyup, güneş altında bekletiyorlar.
Plastiklerin ham maddesi petrol kaynaklı olduğundan kapların kendileri zaten kanserojen madde içeriyor.
Plastikler, ısıya veya güneşe maruz kaldıklarında, bileşimlerindeki kanserojen maddeler çözünerek ve kimyasal değişime uğrayarak temas ettiği gıdaya geçiyor.
İçine koyulan gıdalar salça turşu gibi aşınmayı hızlandıran gıdalar olunca, kanserojen maddelerin çözünmesi çok daha fazla oluyor.
Siyah ve koyu renkli poşetler ise, çöplerden toplanan plastik atık malzemelerin tekrar işlenmesiyle üretiliyor. Daha sonra siyah ve koyu renklere boyanıyor.
Siyah ve renkli poşetlere hiçbir şekilde gıda maddesi koyulmaması gerekir. Bunlar
zaten gıda dışı maddelerin konulması için üretiliyor.
Plastik poşetler beyaz da olsa, sıcaklık ve ısıya çok duyarlı. Isının etkisiyle içerisindeki kansere yol açan civa, kurşun, kadminyum gibi zararlı maddeler, temas ettiği gıdaya geçiyor.
Plastik bardaklarda sıcak çay içmek de aynı etkiyi gösteriyor.
Emzeren anne bu zararlı maddeleri vücuduna alırsa, sütü aracılığıyla bebeğine geçiyor
Plastiklerin doğada yok olabilmesi için, karada 400, denizde 800 yıl geçmesinin gerektiği belirtiliyor.
Plastiklerden çözünen bu zararlı maddeler, su ve toprağı da kirleterek besin zincirine giriyor.
Sağlığımızı korumak için, vücudumuzda geriye dönüşümsüz hasar ve hastalık bırakan naylon poşet ve plastikleri, tamamen hayatımızdan çıkaramasak da daha bilinçli ve dikkatli kullanmalıyız.
–Uzman Diyetisyen Semiye Tosunkaya
çok bilgilendirici bir yazı olmuş Semiye hanım..