Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri kabızlıktır. Beslenme düzenindeki değişiklikler, beslenme sayısının azalması,yeterince su tüketilememesi gibi nedenler sindirim sisteminin yavaşlamasına vede kabızlığa yol açabilir. Ramazan ayında ve sonrasında kabızlığı önlemek için yapılması gerekenler:
Günün ilk öğünü olan iftarın, ılık bir çorbayla açılması sindirim sisteminin düzenli çalışmasına neden olur. Ramazan ayında sebze veya kuru baklagil içeren çorbaları tercih edin.
Beyaz ekmek ve pide yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin.
İftar ve sahurda mutlaka salata veya lif oranı yüksek sebze tüketin.
Özellikle iftarda semizotu, kabak, bamya gibi lif oranı yüksek, hazmı kolay sebzelere yer veriniz.
Kayısı lif oranı yüksek bir meyvedir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için lifli besinler son derece önemlidir. Bir adet orta boy kayısı yaklaşık 1 gram lif içermektedir. İftarla sahur arasında 3-4 adet kayısı tüketmek,bağırsak hareketini arttırarak kabızlığı önler. Kayısı yerine 1-2 adet incir, olgun erik de tüketebilirsiniz.
Harnup/harup/Keçi boynuzu faydalarını bilmeyen yoktur. Ancak kabızlığı önlediği pek bilinmez. İftardan sonra 1.5-2 saat sonra düzenli olarak 1-2 adet keçi boynuzu tüketmek sindirim sistemini harekete geçirerek kabızlığı önler. Yalnız sert olduğundan birkaç saat suda bekletip yumuşadıktan sonra yemenizi öneririm.Probiyotik içeren kefir, bağırsakta yararlı bakterileri arttırarak sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. İftar veya sahurda bir bardak kefir veya probiyotik yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.
Sindirim ve boşaltım sistemimizin suyla birlikte çalıştığını düşünürsek. Bağırsakların düzenli çalışması ve kabızlık sorununu yaşamamak için su içmeyi ihmal etmeyin. İftarla sahur arasında 10-12 bardak kadar su içmeye çalışınız.
Sağlıklı hayırlı ramazanlar dilerim..