On bir ayın sultanı olan ramazan ayında, dini görevimizi yerine getirirken, günlük işlerimizi çalışmalarımızı da elbette devam ettireceğiz. 16-17 saat aç kalmak, halsizliğe, güçsüzlüğe, baş ağrısına ve kabızlığa neden olabilir. Bu tür sorunları yaşamamak yada en an düzeye indirmek için, beslenmenizde bir takım değişiklikler yapılmalı, imsak vaktine yakın saatte sahura kalkılmalı ve muhakkak sahur yapılmalıdır.
Sahurda nasıl beslenmeli, sofranızda neler olmalı, neler yemeli, neler içmelisiniz.
Öncelikle, vücudunuzun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içeren, 4 besin grubu yiyeceklerden (Et grubu, süt grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu) sahurda olmalıdır.
Kan şekerinde ani iniş ve çıkış yapmayan, mideyi geç terk eden, sizi uzun süre tok tutan, acıkmayı geciktiren, yumurta, peynir, süt, yoğurt, ayran, kefir gibi proteinli yiyecekler olmalıdır.
Zeytin, turşu, salam, sosis, sucuk gibi tuzlu baharatlı yiyecekler yerine sizi susatmayan, tuz, baharat oranı düşük yiyecekler olmalıdır. Sahurda kavrulmamış 10 badem veya 10 fındık veya 2-3 ceviz zihinsel performansınıza katkı sağlar.
Barsak hareketlerini, çalışmasını sağlayacak miktarda posa içeren taze söğüş sebze, meyve, tam tahıllı ekmek gibi yiyecekler olmalıdır.
Hazımsızlık ve gaz yapmayan yiyecekler olmalıdır. Sahurda hamur işleri, kızartma türü yiyecekler, midede yanma, ekşime, hissedilmesine neden olur.
Sizi uykusuz bırakmayan rahat uyumanızı sağlayan yiyecekler ve içecekler olmalıdır. (Koyu çay, kahve uykunuzu kaçırabilir.)
Vücudunuzdan su atımına neden olmayan, tam tersine su ve mineral içeren yiyecekler ve yeterli miktarda su olmalıdır. Sahurunuzun bitişini su ile yapmayı ihmal etmeyiniz.
Sağlıklı hayırlı bir ramazan ayı geçirmenizi diliyorum.