Daha çok Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişen kapari, değişik yörelerde gebere otu, devedikeni, karga kavunu, menginik, kedi tırnağı gibi çok farklı isimlerde biliniyor.
Kapari; Güneşi seven, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli çok yıllık bir bitkidir.
Kökleri, topraktan metrelerce derinlere inebildiğinden erozyonu önlemede de oldukça etkili. Taşlık kıraç yerlerde, duvar diplerinde bile kendiliğinden yetişebiliyor.
Mayıstan itibaren çiçek açıyor.
Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları ve çiçek açtıktan sonra minik karpuza benzeyen meyveleri toplanıyor.
Bu yıl bizde toplama fırsatı bulduk. Temmuz ayı ortalarında Sarıgerme denizine giderken dağın eteğinde kaparinin çiçeği, tomurcuğu ve meyvesi hepsi bir aradaydı. Topladıktan sonra ablam kavanoza sirkeli salamurasını yaptı. İçerisine bol sarımsak, üzerinede defne yaprağı ve taze nane yaprakları ilave edince aroması çok hoş oluyor.
Kaparinin tomurcukları ve meyvesi gıda sanayisinde, yaprakları, dalları, kökleri, ilaç, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılıyor.
Evlerde de tomurcuğu veya meyvesi salamura veya konserve şeklinde hazırlanabiliyor.
Sizlerde ister kendiniz yapın ister de hazırını alın, tavuk, balık, et yemeklerinin yanında garnitür olarak, salatalarda, soslarda çeşni olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kapari uzun zamandır biliniyor ve yetiştiriliyor. Üzerinde bilimsel çalışmalar da yapılıyor. İçerisinde yüksek miktarda kuersetin ve kaempferol flovonoidleri bulunuyor.
Flovonoid ailesinden olan kuersetin ve kaempferol antioksidan kapasitesi oldukça yüksektir.
İnsan sağlığında, hücre ve DNA hasarının önlenmesinde, kalp-damar hastalığı ve kanser önleyici etkileri başta olmak üzere, antienflamatuar (iltihap önleyici,yangı giderici), antihistaminik (bulantı,deri döküntüsü,kaşıntı, hapşırık, akıntı önleyici),antimikrobial pek çok mucizevi etkileri bulunmaktadır.
Özellikle dağlık bölgede doğada kendiliğinden yetişen kapari bitkisini sağlık için yararı yanında hiçbir kimyasal ilaç kullanılmamış olması da tüketme sebebiniz olabilir.
eline sağlık 😀 ice tea, meyve suları, gazlı doğuk ve light içecekler hakkında makale yazar mısın?