Zayıflama çaylarının içeriğinde neler var, bu çaylar gerçekten zayıflatıyor mu? Yoksa bir aldatmaca mı?
Piyasada, … zayıflama çayı diye reklamları yapılan, bazen ünlü tanınmış kişilerin fotoğraflarının da izni olmadan kullanıldığı, insanları zayıflattığı iddia edilen bu çaylar; genellikle birden fazla bitkinin karışımından elde edilir.
Karışımdaki bitkilerden birisi genellikle laksatif, bağırsak hareketlerini arttırıcı etkisi olan sinameki bitkisidir.
Ya da diüretik etkisi (vücuttan sıvı atan) olan kiraz sapı ve benzeri bitkilerden oluşur.
Ya da çayların içine gizlice bazı kimyasallar ilave ederek piyasaya sürülmektedir.
Bu çayları içmeye başladığınızda bir gün içinde bile tartıda kilonuzun azaldığını görebilirsiniz. Eğer kabızlık sorununuz varsa, ilk günlerde, günde birkaç kez tuvalete çıktığınız için mutlu bile olabilirsiniz.
Ancak vücuttan kaybettiğiniz yağ değil, sudur. Bu suyu kaybederken de, vücudunuzdaki bazı mineraller de atılır ve vücudunuzun elektrolit dengesi bozulur. Örneğin potasyum kaybı, kalbiniz için ciddi sorunlar yaratır.
Laksatif bitkiler (sinameki) uzun süre alındığında bağırsağın iç yapısı, florası bozulur. Oysa burada vücut için çok gerekli yararlı bakteriler, vitamin ve minerallerin emilimini sağlayan yapılar vardır. Bu yapılar da bozulduğu için, vücutta ciddi vitamin mineral eksiklikleri ortaya çıkar. Bir süre sonra da bağırsak tembelliğine yol açar.
Kabızlığın daha da artarak kronik bir hal almasına neden olabilir.
Genellikle birçok kişi, kısa sürede, fazla kilolarından kurtulmak, zayıflamak ister.
Kolay yoldan para kazanmak isteyen bazı gözü açıklarda, her dönemde bu kişilerin zaaflarından yararlanırlar. Değişik isimler altında ürünler piyasaya sürerler.
Hiç çaba sarf etmeden, zayıflatan mucizevi bir yiyecek, içecek maalesef bulunmuyor.
Kısa sürede zayıflama uğruna, İnternet’ten, yerel satıcılardan veya farklı kanallardan aldıkları bu karışımları içenlerin, acı sonuçlarını her yıl duyuyoruz.
Ya organlarını (karaciğer, böbrek yetmezliği) ya da hayatlarını kaybediyorlar.
Beslenme uzmanı, bir kişiye zayıflaması için beslenme programı hazırlarken; kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, hastalık durumuna, kan bulgularına, risk durumuna, çalışma şartlarına, aktivite durumuna, alım durumuna, alışkanlıkları gibi pek çok faktör göz önünde bulundurularak hazırlar.
Bir bitki çayı bile, herkeste aynı etkiyi göstermez. Bitki çayı ile, zayıflama çayı da aynı şey değildir.
İlaç ile zehir arasındaki fark bile dozajıdır.
Zayıflama çaylarını kullanmayı düşünenlere, kendi sağlığınızı, organ sağlığınızı riske atmak istemiyorsanız, bir kez daha düşünün derim.